Gıda kargo, kargo hizmetinin oldukca özel ve dikkat gerektiren, mühim ve fazlaca yönlü bir koludur. Besin kargolama esnasında dikkat edilmesi gereken en mühim nokta, gıda kayıplarının olabildiğince az yaşanması olarak karşımıza çıkarken, kargo ile gıda gönderimi içine sebze ve meyveden, zeytin yağına, şarap, rakı, meyve suyu vb gibi meşrubat maddeleri ile et balık ve tavuğa kadar pek çok çeşit gıda ürünü girer.
yurt dışına besin kargo
Yurt dışına gıda kargo gönderirken ilk önce dikkat edilecek nokta gıda kayıplarını en aza indirilmesi olmalıdır. Bunun için de en süratli kargo yönetimini tercih etmek gerekir. Bu durumda hava kargo ulaşımını seçmek en doğru yol olacaktır. Böylece besin maddelerinin en az kayıpla varış adresine göndermeniz mümkün hale gelecektir.
Gıda kargolarının gönderimlerinde dikkat edilecek ilk nokta gönderilecek gıda maddesinin rahatsızlık taşımadığını, mikrop bulundurmadığını, sağlığa zararı dokunan herhangi bir madde içerip içermediğini, dayanma süresi, ambalaj ve gizleme şekli gibi hayati bilgileri içeren bir rapor ile birlikte gönderilmesidir.
Gıda kargo varış ülkesine ulaştığında söz konusu ülkenin gümrük mevzuatları gereği istenen bu raporlar ürün ile beraber gönderilirse gümrükte geçiş işlemleri daha basit hale gelebilir.
GIDA KARGODA SICAKLIK KONTROLÜ
Gıda kargo esnasında dikkat edilecek öteki bir nokta da kargonun gönderileceği ısının belirlenmesidir. Gıda ürünlerinde, ürünün doğru ısı derecesinde tutulması ya da birtakım durumlarda ise bu derecenin durağan tutulması gerekebilir.
Bazı gıdaların kargo ile gönderimi esnasında ürünlerin tazeliğini korumak için doğru sıcaklıkta tutacak, ürünün en uygun ortamda varış adresine ulaşmasını sağlayacak özel nakliyat şekline gereksinim vardır. Bu ihtiyacı karşılamak için soğutuculu uçaklar veya ürünlerin dondurulması, ısı kontrollü kapların kullanılması şeklinde de alternatifler söz konusudur.
Taze meyve ve sebzeler, taze veya dondurulmuş etler, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt ürünleri, yumurtalar, taze meyve suları, donmuş konsantreler, canlı bitkiler ve çiçekler dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesi soğutma altında kargolanır ve gönderilir.
YURTDIŞINA GIDA KARGOLAMAK
yurt dışına gıda kargolamak için izlenmesi gereken adımlar var dedik. Bu adımların en önemlisinin mamüllerin korunması olduğunun da altını çizdik. Şimdi yurt dışına gıda kargolamak isterken mamüller iyi mi korunur sorusunun yanıtını arayacağız.
yurt dışına gıda kargolama esnasında oluşabilecek hasarları önleyecek, koruyucu bir ambalajlama şarttır.
Hassas gıdalar için sağlam ambalajlama ve büzülme sargısından, balık ürünleri için mavi renklendirme astarları şeklinde endüstriye has ambalajlamaya kadar oldukça farklı ambalajlama seçeneğivardır.
Zira her yolculukta olduğu gibi, gıdanın kargo yolculuğu süresince beklenmedik çarpışmalar olabilir, bundan dolayı yolculuğa dayanabilecek güçlü bir paketleme olması gerekir. Çünkü dayanıklı bir ambalaj malzemesine yatırım yapmak müşterilerinizin sağlam bir ürün almalarını sağlayacak.
yurt dışı kargolama rehberi ile kargoda dikkat edilmesine ihtiyaç duyulan bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
Gıda kargo gönderimlerinde en mühim konu gıdanın hasar almadan (ezilmeden, çürümeden) varış noktasına ulaşmasıdır. Bunun için de besin kargonun doğru paketlenmesi gerekmektedir.
Günümüzde sebze ve meyve türlerine nazaran farklı büyüklük ve biçimde, tahta kasa veya sandıklar, oluklu oluksuz karton kutular, file çuvallar, plastik kasalar ve polietilen torbalar, viyolller ambalajlama aşamasında kullanılan malzemelerdir. Sebze ve meyve gönderimlerinde en uygun materyali seçmek gerekir.
Sıvı gıdaların kargolanma aşamasında şişeler söz konusuysa bölümlere ayrılmış kolilerin kullanılması en doğrusu olacaktır.
Bozulabilir maddelerin yüklenmesi ve taşınması esnasında dayanıklı ambalajlar kullanmak, taşınacağı alana yerleştirirken ezilmemeleri için dikkatli olmak, su sızdırmayacak kaplara yerleştirmek ve uygun sıcaklıkları sağlamak gibi noktalara azami seviyede dikkat etmek icap gerekir. Ayrıca özel sıcaklık gerektiren kargoların kolisi üzerinde mutlaka aşama detayları de olmalıdır. Diğer şekilde bozulabilir kargolar için özel koruyucu ve termal battaniye gibi çözümler de vardır.
yurt dışına gıda kargolarken ürünlerinizi paketlendikten ve gönderilmeye hazır hale getirdikten sonra, dünyanın neresinde olduklarını görmek için onları takip etmek isteyebilirsiniz. Ürün depodan ayrıldıktan sonra nerede olursanız olun ürünlerinizi seyredip, herhangi bir rötar için hazırlık yapabilir yada ürünlerinizin zamanında teslim edildiğini öğrenerek rahatlayabilirsiniz.
Zamana karşı hassas kargo da diyebileceğimiz gıda kargo, bozulabilir gıdaların kargo ile gönderilmesini de içerir. Sıcaklık, rutubet, iklim yada öteki bazı çevresel şartların değişikliği nakliyat süresinin uzaması nedeniyle bozulabilecek, çürüyebilecek kargolara bozulabilir kargo denirken, bu kapsama,
İçecek ve yiyecek malzemeleri
Süt ve süt ürünleri
İlaçlar ve ilaç endüstri ürünleri
Et ve et ürünleri
Balık ve ürünleri
Yumurta ve ürünleri
Canlı organ veya taze kan örnekleri
Bitki ve bitkiden elde edilmiş ürünler (çiçek vb)
Gıda kargo, et kargosu mevzu bahisse daha da önemli hale gelmektedir. Çok rahat bozulabilecek ve bakteri üretebilecek etlerin gönderimi besin kargonun en zor olduğu kargo şeklidir. Uçak kargo ile taze et ürünlerinin yanı sıra donmuş et ürünleri de taşınabilir ve kargo ile et gönderilmesi işleminde sıklıkla dondurulmuş gıda kargo kullanılır.
Dondurulmuş besin kargo ile deniz ürünü yahut işlenmiş gıda benzer biçimde hassas ürünler de sorunsuz bir halde dünyanın herhangi bir noktasına rahatlıklar gönderilebilir. Dondurulmuş gıda kargolar çoğu zaman derin donduruculu depolarda özenle korunur.
Kargo ile et gönderilirken dikkat edilmesi gereken mühim detaylar vardır. Kargo ile et gönderme işleminde etken bir sıcaklık kontrol yöntemi gereklidir. Gönderildiği andan teslim edildiği ana kadar bozulmasının önüne geçmek için et kargosunun belirli bir sıcaklıkta tutulması en önemli konudur. Kargo ile et gönderilirken süratli bakteri üremesini önlemek için et her zaman doğru ısıda taşınmalıdır.
Taze etler için ısı derecesi 0 ile +5 arasında olmalıdır.
Donmuş etler için ise sıcaklık derecesi -12 derecenin altında olmalıdır.
Kargo ile et gönderilirken bu derecelere ulaşılması gerekiyorsa etin üzerine kuru buz konulması gerekebilir, kuru buz miktarının tespitinde IATA Tehlikeli Maddeler Düzenlemeleri dikkate alınmalıdır.
Kargo ile et gönderirken kargoyu taşıma süresince soğuk tutmak için soğutucular da kullanılabilir.
Yurt dışına meyve göndermek yurt dışı gıda kargolama işleminin mühim bölümlerinden biridir. Sıkça duyduğumuz “3 ton portakal x ülkeden geri gönderildi” benzeri haberlere mevzu olunmaması için yurt dışına meyve gönderirken kurallara tamamen uymak gerekir. Taşınan sebzelerin sıcaklığı da belirlenen standartların altında olmamalıdır. Standarda uygun olmayan ısı değerleri kayıp oranını çoğaltır. Bu nedenle en müsait ısıda taşınması ihtiyaç duyulan meyvelerin yurt dışına gönderilmesi esnasında nakliyat işleminin en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yurt dışına meyve göndermek isteyen şahıs ya da kurumların uçak kargoyu tercih etmeleri kendi yararlarına olacaktır.
Yurt dışına zeytinyağı gönderimi yapmak isteyen kişi yahut kurumlar müsait şartların sağlandığından mutlaka emin olmalıdırlar. Zeytinyağının uygun gezi sıcaklığı 15 derecedir.
Yurt dışına zeytinyağı gönderimi yaparken zeytinyağı şişesi gönderiyorsanız ve standart kurye servislerini kullanarak göndermeyi planlıyorsanız, bu tarz şeyleri doğru halde paketlediğinizden emin olmanız yeterlidir. Doğru ambalajlama malzemelerini seçerek ve şişeleri iyi sabitleyerek kargo aşamasında şişelerin herhangi bir hasar görmesinin önüne geçebilirsiniz.
Bunun için ilk önce doğru şişeleri bulmalısınız, maksimum koruma için şişeleri sarmalısınız, sardığınız bu şişeleri küçük bir karton kutuya, karton bölücüler kullanıp, şişeleri birbirinden ayırarak koymalısınız. Kalan boş alanları doldurmak için ek yastıklama malzemesi kullanın ve kutuyu kapatın. Küçük kutuyu biraz daha büyük bir kutuya yerleştirin. Mühürlü bir minik kutuyu birazcık daha büyük bir kutuya koyun. Herhangi bir boş alanı yastıklama malzemeleri kullanarak doldurun, sonrasında kutuları birbirine sabitleyin ve bantla kapatın.
yurt dışına şarap, rakı ya da meyve suyu şeklinde içecekleri göndermek de gönderilen ülkenin mevzuatına nazaran değişkenlik gösterir. Alkollü içecekler dış etkenlere duyarlılığı ve alkolün kendi özelliği dolayısıyla özel ambalajlama, etiketleme, muayyen ısı düzeyinin korunması şeklinde bütün alkol taşıma kurallarına kesinlikle uyulması gerekiyor. Alkol lojistiği şartlarına uyulmaması veya yanlış uyulması, ürünün hasar görmesine ve tüketici özelliklerini kaybetmesine yol açar. Alkol ürünlerinin hasar görmesi ve mal kaybının önlenmesi için belirli sıcaklığın korunması, araçtaki nem oranının gözetilmesi, etiketin kalitesinin test edilmesi ve güvenli özel tüketim vergisine doğal olarak ürün depolarının kullanılması gerekmektedir. Alkol, duyarlı cam şişelerde bulunduğu için taşınmasında özel güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. Buna ek olarak, alkol ihracatı ve ithalatı, özel tüketim vergisine doğal olarak ürün mevzuatları kapsamında sıkı şartlara tabidir. Özellikle, alkol ürünleri bulunan ambalajlara özel etiketlerin eklenmesi zorunludur.